Maćuhica (Viola Tricolor) je postala popularna 1812. godine u doba romantizma. Iako je u svijetu poznata pod mnogim nazivima, kod nas je zovemo “maćuhica”, pod sličnim imenom “Stepmother flower” (maćehin cvijet) bila je poznata u Skandinaviji, Njemačkoj i Škotskoj. Ovo ime nastalo je iz priča o sebičnoj maćehi koje su se pričale djeci u različitim verzijama, pri čemu je pričaoc trgao latice u skladu s dijelovima priče.

Maćuhica je imala i druga značenja i nazive. U italiji je bila poznata kao flammola što je značilo “mali plamen”. Specifične boje cvijeta, purpurna, žuta i bijela predstavljale su u nekim kulturama sjećanja, ljubavne misli. Ponegdje je poznata kao “Biljka Trojstvo” čije tri latice predstavljaju Sveto Trojstvo.

U engleskom govornom području maćuhicu zovu Pansy što je proizašlo iz francuske riječi pensée što znači misao, a do naziva je došlo zbog sličnosti cvijeta s ljudskim licem koje se u augustu naginje prama naprijed kao da razmišlja. Zbog ove poredbe maćuhica je dugo vrijedila kao simbol “slobodnog mišljenja”.

U Viktorijansko doba ovaj cvijet se koristio za tajno udvaranje, prenosio je poruku kao što je “nedostaješ mi”, “mislim na tebe”, “imam snažne osjećaje prema tebi” i sve ostale varijante vezane za izražavanje ljubavnih osjećaja i misli prema nekome. Maćuhica je simbol ljubavi i divljenja prema dragoj osobi.

Bez obzira na različite nazive ono što je čini posebno interesantnom jeste kombinacija boja, priznat ćete da izgleda elegantno, nježno pa čak pomalo i mistično, a opet nekako veselo 🙂

Dio teksta preuzet sa https://www.vigoflora.com

preloader