Nakit sa dvokomponentnom smolom ne zahtjeva neku pretjeranu brigu, ništa drugačije od onoga što vrijedi za većinu nakita od nekih drugih materijala.

U nastavku vam donosimo par savjeta šta izbjegavati i kako održavati Flora nakit kako bi zadržao svoj sjaj i ljepotu i kako bi i nakon dužeg vremena ostao vaš omiljeni komad nakita 🙂

Izbjegavajte:

1. Direktno izlaganje jakom suncu/velikoj vrućini.

Iako je Flora nakit izrađen sa dvokomponentnom smolom koja je UV otporna ipak se preporučuje da nakit ne izlažete dugotrajnom utjecaju sunca. To naravno ne znači da vaš omiljeni nakit ne možete nositi u ljetnim sunčanim danima, naprotiv, pojedine vesele kombinacije cvijeća idealne su upravo za ljetne dane i uživajte u tome, ali isto tako ne preporučuje se da ga ostavite na plaži, direktno na suncu, na 37 ֯C  cijeli dan 🙂

Pored toga što to nije dobro za dvokomponentnu smolu, dugotrajno izlaganje suncu utječe i na samo cvijeće odnosno može dovesti do toga da boja cvijeća počinje da blijedi.

2. Dodir sa oštrim predmetima.

Kao kod svakog drugog materijala tako i kod dvokomponentne smole oštri predmeti mogu oštetiti/izgrebati  površinu nakita.

3. Jake hemikalije.

Treba izbjegavati nositi nakit prilikom čišćenja i korištenja štetnih hemikalija kako nakit ne bi došao u direktni kontakt sa njima. Također, različiti parfemi, losioni, kreme, alkohol, aceton… sadrže različite hemikalije stoga se preporučuje da bilo šta od navedenog prvo koristite, a potom da stavite nakit odnosno da ne stavljate npr. parfem direktno na nakit.

Isti savjeti se odnose i na metalne dodatke bilo da su bižuterija ili srebro 925 koji vremenom počinju da mijenjaju boju što se dešava zbog izloženosti tjelesnim tekućinama kao što je znoj, pretjeranom kvašenju nakita (praktikujte skidati nakit kada se tuširate, plivate, vježbate), direktnim kontaktom s parfemima i sličnim proizvodima, oksidacijom…

Kod Flora nakita, kada je u pitanju kombinacija sa srebrom 925 onda je to najčešće rodinirano srebro koje štiti srebro od štetnih utjecaja odnosno bitno smanjuje proces oksidacije srebra, ali ni sa slojem rodija srebro nije potpuno zaštićeno od štetnih utjecaja vode ili hemikalija koje mogu uzrokovati njegovo tamnjenje.

Održavanje

Nakit sa dvokomponentnom smolom vrlo jednostavno se održava. Dovoljno ga je prebrisati krpicom za poliranje. Možete koristiti i vodu (vlažnu krpicu) i eventualno malu količinu blagog sapuna, ali u većini slučajeva sasvim je dovoljno da prebrišete krpicom. Isto se odnosi i na metalne dodatke.

Kao i svaki nakit i ovaj nakit je najbolje držati u kutiji za nakit. Još bolja varijanta jesu kesice za nakit koje će spriječiti da eventualno neki oštri dijelovi jednog nakita oštete drugi.

Preporučuje se čuvati ga na suhom, hladnom i tamnom mjestu.

Flora nakit izrađen je od kvalitetnih materijala, samim time i njegovo održavanje je jednostavnije, međutim na vama je ipak da ga sačuvate od štetnih utjecaja.

Normalno je da sve stvari koje volite čuvate i pazite, ali isto tako i da uživate u njima. Stoga, ako zapamtite neki od ovih savjeta i primijenite ga super, ali prije svega želimo da Flora nakit nosite sa uživanjem, da se zbog njega osjećate jedinstveni i posebni!

preloader