“Postoji toliko nade u malom cvijetu i toliko cvijeća u maloj nadi!” Mehmet Murat Ildan

Pored toga što nas cvijeće uvijek namami svojom ljepotom i/ili mirisom interesantno je da svaki cvijet ima i svoje simboličko značenje, svaki cvijet šalje određenu poruku svojim značenjem. To je savršen način da bez izgovorene riječi dragoj osobi pokažete svoje emocije: ljubav, zahvalnost, poštovanje, prijateljstvo, sreću, divljenje, ljepotu….i još mnogo toga!

Poseban interes za jezik cvijeća javio se u 19. stoljeću u viktorijansko doba kada je simboličko značenje cvijeća bio idelan način komunikacije za diskretno izražavanje emocija. Naime, to je bilo vrijeme strogih pravila kada nije bilo dozvoljeno otvoreno pokazivati emocije stoga je buket određenog cvijeća bio poklon sa određenom porukom. Mladići su mogli očarati ili uvrijediti dame samo poklanjajući im određeno cvijeće.

Priznajte, ima nešto posebno privlačno u tajnom komuniciranju 🙂

Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće u nekim se zemljama poznavanje jezika cvijeća smatralo čak i dijelom opće naobrazbe.

Ono što je zajedničko za sva vremena jeste da je cvijeće oduvijek bilo inspiracija brojnim umjetnicima, izvor sreće, osmijeha, spokoja.

I za mene je cvijeće, priroda generalno, uvijek bila izvor neke posebne energije, snage, pozitivnih emocija. Cvijeće baš kao i čovjek treba posebnu pažnju i ljubav i zbog toga je poklanjanje cvijeća baš takvo-posebno! Ali da budem iskrena nikada nisam bila baš vješta u njegovom svakodnevnom njegovanju, uvijek s nekom dozom opreza da li ima dovoljno vode, sunca…uvijek mi je trebao način kako da sačuvam svoj omiljeni cvijet, svoj izvor snage, zauvijek. Da mi bude svakodnevna inspiracija, a da pri tome ne razmišljam svaki dan da li sam ipak pretjerala sa zalijevanjem 🙂

Moj pri susret sa pravim cvijećem u naušnicama bio je “klik”- to je to! Ona lampica koja se pojavi iznad glave kada konačno dobijete ideju za nešto o čemu dugo razmišljate.

I tako počinje avantura sada poznata kao Flora Handmade!

U Flora nakitu sačuvano je pravo cvijeće, bh. cvijeće koje uglavnom “dolazi” sa Duvanjskog polja iako sve više imamo i “zalutalih” cvjetića i iz drugih država, dragih uspomena sa putovanja.

Svaki taj cvijet ima svoje značenje i svoju poruku, i baš kao u viktorijansko doba, sada sa Flora nakitom možete poslati svoju poruku osobi bez koje ne možete zamisliti svoj život: majci, sestri, prijateljici, djevojci, suprugi…onoj koja je tu za vas i kada letite i kada padate. Nemojte da se vaše emocije podrazumijevaju! Recite joj koliko vam znači, recite joj to svaki dan, nije važno da li je ljeto ili zima, da li je srijeda ili subota, 8. mart ili sasvim “običan dan”…recite joj to. Jedan od načina je i Flora nakit. Jedinstven znak pažnje, a tako jake emocije!

U nekom od narednih objava sa vama ću podijeliti značenje cvjetova koje najčešće koristim u nakitu.

A do tada, podijelite i vi (u komentaru) koje cvijeće najviše volite?

preloader