Gipsofila – raskošna, nježna, senzualna, romantična …..

Sve dame koje su barem jednom dobile buket cvijeća, a sigurna sam da većina vas jeste pa čak i vi koje se „na prvu“ ne možete sjetiti kada je to bilo zadnji put…ja sam iz svog sjećanja „izvukla“ buket nakon diplomiranja i nakon vjenčanja 🙂  sigurno ćete sve vi prepoznati cvijet gipsofile. Upravo zbog svog raskošnog izgleda gipsofila je često dio najljepših buketa. Ono što sam ja primijetila jeste da se kod nas najčešće u bukete stavlja bijela gipsofila iako je ima i u ostalim predivnim, duginim bojama.

Moj prvi susret sa gipsofilom u duginim bojama ima posebno emotivno i pozitivno značenje, to je ujedno bio i prvi Florin fotošuting, a gipsofila kao rekvizit na fotkama idealno je prenijela emociju koju nosi Flora nakit. To je bila ljubav na prvi pogled, sigurno obostrana 🙂

I kao i kod upoznavanja sa nekom osobom prvo se vidi izgled, koji nije presudan, ali je ipak prvi kontakt, a onda ide „dublje“ upoznavanje. E isto tako sam i ja s vremenom saznala da je gipsofila, pored svog očaravajućeg izgleda, savršena i zbog toga što se relativno lagano suši i savršeno čuva svoju boju čak i kada se osuši.  A još kada sam saznala njenu simboliku, e tu zaljubljenost prelazi u ozbiljnu ljubav 🙂

Generalno gipsofila je simbol ljubavi, optimizma, povezanosti, sreće, slobode….

Ali kao i kod drugi vrsta cvijeća simbolika zavisi i od boje:

  • bijela – iskrenost, nevinost, čistoća… stoga je bijela gipsofila gotovo neizbježno dio svadbenih buketa, a idealan je poklon trudnicama i majkama koje su nedavno dobile bebe ♥ Zanimljivo je da se na engleskom gipsofila zove “baby’s breath“  (bebin dah) upravo zbog toga što se često koristi kao poklon za rođenje djeteta.
  • roza – ljubav, privrženost;
  • žuta – sreća, prijateljstvo;
  • plava – povjerenje, poštovanje;
  • narandžasta – optimizam, zadovoljstvo;
  • crvena – ljubav, snaga;
  • ljubičasta – ljepota, raskoš, uspjeh;
  • zelena – sreća, optimizam.

Na jeziku cvijeća gipsofila također znači ponovnu povezanost sa dragim osobama sa kojima smo tu povezanost izgubili.

Jedna od meni najdražih poruka koju ovaj cvijet šalje jeste da se fokusiramo na pozitivne stvari u životu i da budemo posvećeni dragim osobama. Ja sam sigurna da takav način života donosi sreću i nama i našoj okolini. A to su nekako i najčešće misli, poruke, emocije koje obilježavaju decembarsko, praznično vrijeme. Upravo zbog toga gipsofilu smo izabrali za našu decembarsku kolekciju … uskoro!

Koje značenje gipsofile se vama najviše svidjelo?

preloader