Najčešće pitanje koje mi postave, a vezano za Floru, jeste od kud ideja za nešto ovako, spoj pravog cvijeća i nakita.

Voljela bih da mogu reći da je moj talenat prepoznat još u djetinjstvu i da je to uslovilo moje dalje životne odluke od školovanja do svega ostalog. Međutim ne, kao i većina nas u BiH odrasla sam uz obrazovni sistem koji je jako rigidan i koji ne dozvoljava da „iskačete“ iz onoga što se smatra normalnim ili standardom, ne ostavlja vam puno prostora da izrazite svoju kreativnost. Ako je medo smeđe boje ne možete ga obojiti crvenom niti mu nacrtati mašnicu, banaliziram, ali razumijete šta želim reći.

Ja imam tu sreću da imam stariju sestru koja se uvijek opirala konformizmu i koja je, iako ne živimo blizu čak ni u istoj državi, i mene uvijek nekako vukla za sobom. Mogu slobodno reći da je ona glavni „krivac“ što sada radim nešto što me ispunjava i što volim.

Kao što rekoh, sestra živi van BiH i u to vrijeme, prije 13-14 godina, bile su joj pristupačne i ideje, a što je još važnije bio joj je dostupan različit materijal za izradu ručnih radova. U to vrijeme u BiH nismo imali niti jedan hobi centar sa različitim asortimanom repromaterijala za hobiste. Budući da je sestra i sama dizajner nije joj dugo trebalo da i mene potakne da iskušam svoj talenat. 2010. godine ja sam dobila prvi paket od sestre sa jako puno repromaterijala i literature o izradi nakita, mislim da nije bilo knjige iz ove oblasti koja je štampana na engleskom, a da nije dospjela u moje ruke.

Tih prvih godina moje izrade nakita, sada kad se osvrnem na te godine, mislim da je bila faza pronalaženja, koja tehnika, koji materijal, šta je to u čemu se ja mogu najbolje izraziti, pustiti mašti na volju i donijeti nešto sasvim novo. Sigurno je bilo jedno: uživala sam u svakom trenutku, to je ono što me ispunjavalo, nešto što sam mogla raditi 24 sata bez prestanka.

Sljedeći ključni momenat koji me usmjerio upravo u izradu nakita sa suhim cvijećem jeste poklon koji sam dobila iz Australije, naušnice sa prirodnim cvijećem. Izgledale su tako nestvarno, pravo cvijeće sačuvano zauvijek, u nakitu, bila sam fascinirana i upravo tu emociju sam htjela prenijeti na svoj nakit odnosno osobama koje kupe nakit koji sam ja izrađivala. Međutim, opet u nedostatku repromaterijala u BiH dugo sam „lutala“ u potrazi za najadekvatnijim materijalom za izradu ovakvog nakita.

Ono što sada vidite kao Flora Handmade nakit rezultat je dugogodišnjeg (12.godina!) eksperimentiranja i testiranja različitih varijanti dvokomponentne smole, različitih vrsta cvijeća, načina izrade i konačne obrade.

Nekih 6-7 godina to je bio moj hobi (čitaj bijeg od svakodnevnih izazova 🙂 ), međutim kako se širio krug osoba kojima se svidjela ideja i koje su rado nosile nakit sa pravim cvijećem, 2018. godine donosim odluku da dam otkaz na poslu i registrujem biznis. I tada krećemo (ja i moja porodica) na jedan jako zahtjevan, ali isto tako i jako inspirativan put koji se zove Flora Handmade 🙂

________________________________

Više o Flori možete pričitati i na:

Bonjour.ba https://bonjour.ba/tag/flora-handmade

Urban magazin https://www.urbanmagazin.ba/flora-handmade-nakit-prica-ispricana-jezikom-cvijeca/

FBL https://fbl.ba/flora-handmade-nakit-koji-vasu-pricu-prica-jezikom-cvijeca/

LADIES IN https://www.ladiesin.ba/2021/10/08/kako-nastaje-flora-handmade-unikatan-nakit-sa-pricom/

Beautiful magazin https://beautiful.ba/flora-savrsen-nakit-rucno-raden-od-cvijeca/

Beecreative https://beecreative.ba/nakit-koji-govori-umjesto-vas-flora-handmade/

Faktor.ba https://faktor.ba/cs/vijest/sunita-je-napustila-posao-psihologinje-a-sad-izraduje-nakit-od-kojeg-zastaje-dah-/56872

Klix https://www.klix.ba/tagovi/flora-handmade/52941

Oslobođenje https://www.oslobodjenje.ba/tag/flora-handmade

CEI Nahla https://nahla.ba/mentoring-za-rast-sunita-dizdar-hodzic-i-flora-handmade-2/

Biznis.ba https://biznis.ba/vijesti/bih/sunita-dizdar-hodzic-flora-handmade-unikatni-nakit-koji-govori-jezikom-cvijeca/20025

preloader