Priznajte, kada vam neko spomene narcis prva asocijacija je osoba koja je zaljubljena u samu sebe. Rijetko ko će „na prvu“ pomisliti da je to onaj prelijepi cvijet, jedan od prvih cvjetova koji u proljeće proviri ispod sniježnog prekrivača.

Da li znate legendu po kojoj je ovaj cvijet dobio naziv i zašto ga ustvari vežemo za egoizam, samoljublje…?

Prema legendi ovaj cvijet je dobio naziv po Narcisu, mladiću iz grčke mitologije. Legenda kaže da se u mladića Narcisa zaljubila prelijepa nimfa Eho, ali ju je on odbio i na taj način duboko povrijedio. Kako bi osvetila slomljeno srce nimfe Eho, boginja osvete Nemezis odlučila je kazniti Narcisa. Jednoga dana dok se mladić pokušavao napiti vode iz rijeke boginja Nemezis je učinila da se Narcis zaljubi u svoj odraz na vodi. Pokušavajući se približiti svom odrazu, zagrliti ga i poljubiti te shvatajući kako je to nemoguće, Narcis je od velike patnje i tuge umro na obali. Umjesto njegovog tijela pronađen je samo žuti cvijet koji je po njemu dobio ime Narcis. Prema toj legendi, smatra se da je cvijet narcisa nagnut prema dolje baš kao mladić koji zaljubljeno gleda u svoj odraz na vodi. Ova legenda je razlog zašto se narcis često veže za samodopadljivost i neuzvraćenu ljubav.

Ipak, nama je puno draža pozitivna simbolika ovoga cvijeta. Kao jedan od prvih cvjetova u proljeće, narcis je simbol buđenja, ponovnog rađanja, novog početka, utjehe.

U Kini se narcis smatra simbolom dobrih poslovnih poduhvata i napretka u karijeri, poklanjaju ga kada žele nekoga da motiviraju ili da mu odaju priznanje za naporan rad i postignute rezultate. S obzirom da cvjeta u vrijeme kineske Nove Godine Kinezi vjeruju da ako vam u vrtu za Novu Godinu procvjeta narcis da je to znak sreće i napretka u narednoj godini.

Kinezi nisu jedini narod koji se početkom godine raduje ovom cvijetu, isto kao u Kini i u Walesu smatraju da onaj ko vidi prvi procvjetali narcis da je to znak njegovog bogatstva cijelu godinu. Narcis je ujedno i nacionalni cvijet Walesa.

Simbol blagostanja, prosperiteta, bogatstva, kreativnosti, nadahnuća, nade, iskrenosti, zadovoljstva… šta drugo nekome poželjeti tokom cijele godine! Slažete li se?

Posebno je interesantno da na viktorijanskom jeziku cvijeće poklanjajući narcis šaljete poruku „ti si jedina“.

Još nekoliko zanimljivosti o cvijetu narcisu:
– poklanja se za desetu godišnjicu braka
– ovo je cvijet osoba rođenih u martu, ali i u decembru
– cvijet koji širom svijeta koriste udruženja za osobe oboljele od raka kao simbol nade.

Iskreno, da li ste mogli i pomisliti da narcis ima ovoliko prelijepih značenja koja se uopće ne vežu za egoizam i samoljublje?

preloader