Maslačak-cvijet sa kojim vas ne trebam posebno upoznavati, barem kada je u pitanju njegov izgled. To je onaj cvijet koji ujutro otvara latice prema suncu, a navečer ih zatvara kao da spava. Vjerujem da nas sviju, na neki način, podsjeća na djetinjstvo, na neke uspomene, sretne dane…sigurno smo svi puhali u „lopticu“ maslačka s nadom da će nam se ispuniti želja koju smo u tom trenutku zamislili. Da li ste se prepoznali u ovome? Neko će reći to su bile dječije igre, zar nismo tada bili najsretniji? Zašto da i odrasli ne vjeruju u sreću, zašto da ne puhnu u „lopticu“ maslačka i požele želju? Želje se ostvaruju, pokušajte!

Interesantno je da se maslačak u viktorijansko doba smatrao korovom i kao takav nije imao svoje simboličko značenje u viktorijanskom jeziku cvijeća. U modernom dobu maslačak se tretira kao biljka/cvijet koji zaslužuje pažnju te tako dobija svoje simboličko značenje i to ne bilo kakvo, nego jedno od ljepših i najupečatljivijih značenja, barem po mom mišljenju.

Koje je to značenje?

Maslačak se smatra simbolom prevazilaženja svih poteškoća koje nam se dese u životu, prevazilaženja poteškoća sa posebnom snagom i ponosom. Simbol je uspješne borbe sa životnim izazovima. Ovaj simbolizam dijelom se zasniva na tome što maslačak uspijeva preživjeti bez obzira na vanjske uslove u kojima se nalazi. Sposobnost ovog malog cvijeta da istraje u teškim životnim uslovima savršen je dokaz kako i „mali“, one koje nekada smatramo najslabijima, mogu biti snažni i hrabri u svakodnevnim bitkama! Zar nije ovo jedno od najljepših simboličkih značenja cvijeća?!

Maslačak je također simbol emocionalne inteligencije, shvatanja i prihvatanja emocija. Ja iskreno vjerujem da je to jedan od ključnih faktora u savladavanju životnih izazova.

Na ovo se veže i sljedeće simboličko značenje ovoga cvijeta, a to je ispunjenje želje, ispunjenje sna. Već sam spomenula „lopticu“ maslačka i ritual puhanja u nju dok priželjkujete ispunjenje nekog sna. Ovo je cvijet koji nam na neki način pruža mogućnost sanjanja, vjere u svoje snove i vjere u njihovo ispunjenje.

Interesantno je da, po svome izgledu maslačak predstavlja tri nebeska tijela: Sunce simbolizira kada mu je cvijet žute boje, kada žutu zamijeni lopta sačinjena od sitnih željonošaca predstavlja Mjesec, a kada puhnete u tu čarobnu, tankim nitima isprepletenu loptu, željonošci  predstavljaju Zvijezde. 

Žuta boja cvijeća generalno je simbol sreće i zadovoljstva.

Poruka koju ovaj cvijet šalje jezikom cvijeća jeste da nikada ne odustajete ma koliko bilo teško i ma koliko drugi budu sumnjali u vaš uspjeh! Sanjajte, vjerujte u svoje snove, budite ustrajni u njihovom ispunjenju i bit ćete sretni, ispunjeni i zadovoljni!

Pišući ovaj post uhvatih se kako razmišljam da ne mogu da vjerujem da sebi nisam napravila naušnice sa maslačkom, cvijetom koji nosi moje omiljeno značenje, značenje koje život znači! 🙂

Vrijeme je za novu kolekciju, kolekciju želja, snova, upornosti, borbe, sreće…. šta vi mislite o tome? 🙂 Kako biste je vi nazvali?

preloader