Za cvijet pelargoniju svi sigurno znate, ako ne po nazivu sigurno znate po izgledu. To je cvijet koji najčešće krasi balkone u BiH. Kada krene njegova sezona krenemo se diviti prelijepo uređenim balkonima sa „bogatim“ cvijećem jarkih boja.

Kada je u pitanju simboličko značenje pelargonije to je cvijet koji često ima kontradiktorna značenja stoga je vrlo važno uzeti u obzir situaciju u kojoj se poklanja kao i samu boju cvijeta.

Generalno, smatra se da cvijet pelargonija donosi sreću. Idealan je poklon za osobe koje kreću u nove životne avanture, a vi im želite poželjeti sreću. Poklanjajući cvijet pelargonije vi šaljete poruku podrške dragoj osobi, šaljete poruku: „Uvijek sam uz tebe“.

Također, pelargonija se smatra simbolom iskrenog prijateljstva, ludosti, dosjetljivosti, izuzetnosti, melanholije, neočekivanog, ali isto tako i očekivanog susreta!

Prema nekim tumačenjima ovaj cvijet je cvijet horoskopskog znaka Rak.

Pelargoniju često možete vidjeti u Flora nakitu jer pored toga što jako lijepo izgleda, ona se lako kombinuje sa ostalim vrstama cvijeća, daje im neku posebnu notu vedrine, snage!

Iako je poprilično teško sačuvati ljepotu ovoga cvijeta u suhom obliku, u našoj radioni uspjeli smo to uraditi sa nekoliko vrsta odnosno boja. Najčešće tražena je crvena pelargonija koja svojom bojom šalje poruku snage, energije, samopouzdanja. Potom slijedi šatirana pelargonija simbol prijateljstva i pozitivnih emocija, a tu je još i bijela kao simbol iskrenosti, nevinosti, ljepote i roza kao simbol ljubavi!

Koja boja ovoga cvijeta je vama najljepša?

preloader